HAVADA ASILI KALAN TOP
Yazan ve resimleyen: Behiç Ak
Editör: Müren Beykan
"Biz çocukken dünya da çocuktu!"
Behiç Ak, çocuk edebiyatımızın köşe taşlarından sayılan roman koleksiyonunun yeni kitabında, mizahla yoğurduğu katmanlı kurgusuyla yine konuşulmayan şeylerin evreninde dolanıyor. Unutmaya şartlanmış, alışkanlıklarına bağımlı bir kasaba halkının üzerindeki gizem bulutunu, çocukların merakıyla ve yaratıcılıkla dağıtan kitap, umut ve cesaret veriyor. Çocuk oyunlarının bir tür tiyatro olduğunu, 23 Nisan'ın anlamını, doğal afetlerin toplumsal etkilerini, alışkanlıkların ürkütücü gücünü, anadilin sözcük üretme neşesini ve yetişkinlerin içinde gömülü kalan çocukluğu düşündüren roman, çocukluğa güzelleme niteliğinde.
Sualtına sevdalı Serkan, yeni atanan kaymakamı merak eder. Kaymakam, kasaba halkının özensiz yaşam alışkanlıklarını eleştirince yetişkinler suspus olurken, çocuklar sözcük üretme ustası arkadaşları Zekiye'ye başvurmuş ve nedenlerin peşine düşmüşlerdir bile. Depremde sulara gömülmüş heykelli park, "şom ağızlı" yaftasıyla küstürülen Bal ve aile tarihçeleri ortaya çıkmaya başlar. 23 Nisan günü, görevliler makamlarını çocuklara bıraktığında, işler hepten karışır. Bir futbol maçında düğümlenen geçmişin sırları kasabayı değiştirecek gibidir...
Behiç Ak'ın diğer çocuk romanları
1 Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! 2 Postayla Gelen Deniz Kabuğu
3 Eve Giden Küçük Tren 4 Bebek Annem 5 Çatıdaki Gezegen
6 Bulutlara Şiir Yazan Çocuk 7 Her Şeyi Yanlış Anlayan Kedi
8 Tavşan Dişli Bir Gözlemcinin Notları 9 Altı Kırk Dört Dalgası
Behiç Ak: Samsun'da doğdu, İstanbul'da mimarlık öğrenimi gördü. 1982'den bu yana, gündelik hayatı eleştiren "Kim Kime Dum Duma" adlı bant karikatürüyle tanındı; karikatürleri yurtdışında sergilendi. Tiyatro oyunu yazarlığında da adını duyuran Ak'ın Ayrılık ve Bina'nın yanı sıra Avrupa ülkelerinde sahnelenen Fay Hattı ve Tek Kişilik Şehir adlı oyunları geniş ilgi gördü. Belgesel film alanındaki çalışmasıyla ödül alan sanatçı, çocuk kitapları yazıp çizmeye yoğunlaştı. Toplumsal eleştiriye dayalı dizisi "Gülümseten Öyküler"le her yaştan okurun büyük ilgisini topladı. İlk yayımlandığı Japonya'da ödül kazanan renkli öykü kitabı Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı, Günışığı Kitaplığı tarafından özgün bir tasarımla yenilendi ve Çince'ye çevrildi (2014). Bilyeler gibi, ilgi gören resimli çocuk kitabı Gökdelene Giren Bulut da, Günışığı Kitaplığı tarafından yenilendi (2017). Benim Bir Karışım, Tombiş Maskeli Baloya Katılmak İstemiyor gibi, küçükler için felsefeye giriş niteliğindeki "Tombiş Kitaplar" dizisini sürdüren Behiç Ak, kırk yıllık karikatür birikiminden seçtiklerini de Karikatür Kitabı (2012) ve Yaşasın Çocuklar! (2021) adları altında topladı. Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! adlı çocuk romanı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği'nin (ÇGYD) 2013 Yılın Çocuk Romanı Ödülü'nü ve Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (ÇOGEM) 2014 Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü'nü kazandı. Türkiye'nin 2022 Hans Christian Andersen Ödülü yazar adayı olan sanatçının son romanı, çocukluğa güzelleme niteliğindeki Havada Asılı Kalan Top (2021).
Ürün Boyutu
12 cm x 18 cm